Vikingetur Roskilde Fjord 2008

Den 24. maj kørte vi så i en bil til Maritimt Forsøgscenter, som ligger ved kysten lidt nord for Lyndby, hvor vi blev modtaget med morgenkaffe og brød. Herefter gik vi ned til skipper Tonni og en gast. De startede med at undre sig over vejret – for alle de øvrige gange de havde været af sted med roere fra Sjælland, havde det været skidt eller meget skidt vejr, men det var det ikke i år.

Før vi blev sejlet ud til Nidhug (med 20 årer), fortalte Tonni stolt om det nye skib (med 38 årer), de lige var blevet færdig med, og som var blevet døbt Aslak. Han fortalte også lidt om de problemer, de har, da EU lige har strammet reglerne for godkendelser, så de som udgangspunkt kun kan få det nye skib godkendt til 12 passagerer – træls.

Nå, men vel ude på Nidhug blev 20 af de 24 roere bænket, og vi fik instruktion i at bruge årerne. Det gik forbavsende godt modvinden og bådens størrelse taget i betragtning.
Men så blev der sat sejl, og her fik vi en rigtig god oplevelse af, hvad det var, de kunne med skibe de gamle vikinger. På et langt stræk sejlede Nidhug med 26 ombord lige op med en kapsejlads båd med 1 om bord – vi tabte dog højde, når vi skulle krydse.

Vi kom helt til Roskilde havn, hvor vi stormede is kiosken. Turisterne var ved at dratte i havnen, da vi gik ind – de lokale havde tydeligvis set det ofte før.
På hjemturen brugte vi årerne til at komme ud af havnen, og så gik det tilbage for en svag vind, så vores 6 timers tur blev nærmere en 8 timers tur – men sikke en dejlig tur. Fartmåleren viste at vi sejlede med cirka 7 knob i den lette vind – de havde været oppe på 15 knob på andre sejladser. Der var en del sejlkyndige personer ombord , og de var meget oprømte over hvor godt Nidhug kunne sejle i modvind, og hvor tæt den kunne gå op mod vinden.

Da vi sad og snakkede på vejen tilbage, spurgte jeg Tonni om, hvor få der egentlig skal til for at ro Aslak. Der skal kun seks til, for at få fart i båden, og de kan nøjes med to, hvis den bare skal ind eller ud af en havn, for den er meget nem at ro. Det er ikke lige det, jeg havde troet, da jeg så det 24 meter lange skib.

Tak for et godt arrangement, på vegne af deltagerne:

Ole Ørskov

Dorte Munkholm
Kitty Clausen
Nils Frederiksen
Dorte Heinemeier

Fotos: Nils Frederiksen og Ole Ørskov